Categories

Catuan Air oleh Pihak Pengurusan

Posted :Saturday, May 4, 2019; by Bella Send Maill   

Saya salah seorang penduduk di kawasan perumahan PPR Tmn Seri Segindai Daerah Papar ingin membuat aduan ke atas pihak pengurusan kawasan PPR di Tmn Sri segindai.Sejak awal tahun ini pihak pengurusan sering kali membiat catuan air bagi penduduk yang tinggal di sini.

Apabila kami pihak penduduk merujuk punca masalah air tiada d rumah pihak pengurusan memaklumkan puncanya dari Jabatan Air.Apabila jabatan air dihubungi dan ditanya mereka tidak pernah keluarkan arahan atau makluman berhubung ketiadaan bekalan air.Saya bagi pihak penduduk ingin memohon pihak aduan rakyat mengambil tindakan untuk membuat siasatan lanjut berhubung perkara ini.Untuk makluman juga bil air dibayar setiap bualan kepada pihak pengurusan.Tetapi bila ada masalah mereke tidak memberi penjelasan sebaliknya menyalahkan pihak jabatan air.Pada hakikatnya pihak pengurusan dikawasan ini ynag sesuka hati membuat catuan air.Perkara ini sudah berlanjutan lama dan tidak ada pinak yang membantu menyelesaikannisu ini.

Saya sebagai penduduk d kawasan ini merasa teraniya dengan keadaan ini kerana apabila catuan d buat hanya blok2 tertentu yg tidak mendapat air sebaliknya blok pengurusan masih memdapat air,kerana mereka yang mengawal tekanan air tersebut.Persoalannya adakah mereka juga membayar bil air seperti penduduk lain? Kerana dalam bil tidak menyatakan bacaan meter yg dikenakan oleh setiap unit rumah hanya caj bulanan yg semakin meningkat walaipun bekalan sering tiada.

Saya memohon kepada pihak tuan untuk meninjau perkara ini kerana sudah tidak tahan dengan keadaan yang semakin memjadi-jadi oleh pihak pengurusan kawasan ini.

Terima kasih.

Dear Friends, Dont forget to bookmark and submit your offers to social media websites listed here.It will bring more visibility, buzz and fast action to attend your Complaint

Complaint Related To Catuan Air oleh Pihak Pengurusan

Comments  :

Post Your Comment :

Name

required, use real name

Email

required, will not be published

Website Address

optional, will not be published

Your attitude towards Complaint

Agree Neutral Disagree

Confirmation Code