Categories

KESERIUSAN PIHAK SOA MENYELESAIAKAN ADUAN PELANGGAN

Posted :Tuesday, June 9, 2015; by MOHD FAIZAL BIN MOKHTAR Send Maill   

Date : 10th JUNE 2015
From : faizal_1984@hotmail.com
To : Pengerusi SPA, Perdana Menteri, Timbalan Menteri, Jabatan Perdana Menteri
U/P : PENGERUSI SURUHANJAYA PERKHIDMATAN AWAM MALAYSIA (SPA)

Assalamualaikum w.b.t / Salam Sejahtera / Salam 1 Malaysia,
YBhg Tan Sri / Dato’ Sri / Dato’ / Tuan / Puan,
PERKARA : KESERIUSAN PIHAK SPA MENGAMBIL ADUAN/USUL PELANGGAN
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dengan segala hormatnya, saya merujuk kepada perkara di atas...

Pertamanya saya ingin memohon maaf sekiranya email ini mengganngu pihak pengurusan SPA...Tetapi demi mendapatkan maklumbalas daripada pihak SPA, saya terpaksa mengambil masa pihak tuan/puan..

2.Di sini, saya ingin mendapatkan maklumbalas terhadap email saya kepada pihak SPA berkaitan aduan/usul saya sebelum ini..Sila rujuk email saya yang bertarikh 11 Oktober 2014, 10 Disember 2014, dan yang terbaru adalah pada 14 Disember 2014..

Sehingga hari ini, saya belum mendapat apa-apa respon balas positif daripada pihak SPA berkenaan aduan/usul saya sebelum ini...Sebaliknya saya di balas dengan pandangan peribadi dan respon yang agak negatif daripada Bahagian Pengambilan Ijazah, SUB En. Abdullah Bin Tahir...

Di sini, saya dengan rasa rendah dirinya, ingin mempertikaikan kepada pihak atasan SPA, di mana keseriusan pihak SPA dalam mengambil aduan/ usul khususnya daripada pelanggan-pelanggan SPA...Sebagai badan kerajaan yang profesional dan dipandang tinggi, saya berpendapat pihak SPA sepatutnya lebih serius dalam mengambil aduan dan bertindak secara agresif, dan bukan berdiam diri sahaja, hingga menyebabkan pelanggan SPA seperti saya salah faham terhadap keprosionalisme badan SPA...

3.Untuk makluman pihak SPA, email yang dibalas oleh En. Abdullah Bin Tahir pada 11 hb dan 15hb Disember 2014 belum lagi memberi jawapan terhadap aduan dan usul saya sebelum ini...Email E. Abdullah pada 15hB Dec yang berbunyi “Tuan lebih bijak dan professional dan selayaknya tuan sudah mempunyai jawapan tersendiri” sekali lagi saya anggap tidak profesional dan mengundang rasa kecewa sebagai pelanggan SPA kerana email beliau itu seolah-olah menyindir saya..

4. Di sini, saya ingin mendapatkan maklum balas bertulis sekali lagi daripada pihak pengurusan tertinggi SPA khususnya, dan bukan pandangan peribadi daripada En. Abdullah bin Tahir berkenaan:

a) Aduan email tidak profesional En. Abdullah bin Tahir pada 9 Nov 2014, 28 Nov 2014, 11 Dec 2014, dan 15hb Dis 2014 melalui emailnya, hjlah@spa.gov.myuntuk makluman dan tindakan pihak SPA yang selanjutnya...

b) Tindakan yang diambil oleh pihak SPA berkenaan kelemahan pihak SPA dalam mengadakan perjumpaan dengan pelanggan SPA khususnya..

c)Isu penyambungan kontrak semasa Pakej Rangsangan Ekonomi pada tahun 2009, dimana sebelum ini saya dipertikaikan oleh panel penemuduga dan jugaDato Setiausaha SPA, saya gagal disambung semula disebabkan prestasi saya tidak memuaskan semasa bekerja di Pejabat Pelajaran Daerah Sepang…Mengapa tidak disiasat dahulu sebelum membuat andaian?? Mohon disiasat tuduhan ini,,,Sila rujuk pandangan En. Abdullah yang sangat memuaskanpada emailnya bertarikh 28 Nov 2014, jam 10a.m berkenaan Pakej Rangsangan Ekonomi…

d) Pihak SPAdapat meletakkan kriteria-kriteria yang jelas dalam sesuatu perjawatan..Sekiranya gagal atau tidak melepasi syarat pemilihan/temuduga, juga dimaklumkan sebabnya dalam web SPA atau surat agar tidak timbul kekeliruan dan salah faham..

e) Pihak SPA dapat memberi maklumbalas secara bertulis berkenaan perkembangan terkini panel penemuduga yang tidak professionalisme pada temudugaPembantu Pembangunan Masyarakat yang lepas,..Sekiranya panel itu didapati bersalah, mohon dimaklumkan apa tindakan yang telah di ambil dan mohon panel penemuduga itu membuat kemaafan bertulis secara formal kepada saya, dan di “forward” kemaafan sekali kepada pegawai atasan SPA..Mohon juga Dato’Setiausaha SPA membuat perkara yang sama, kerana menganggap aduan saya ini sebagai tohmahan dalam perjumpaan dengan SPA yang lepas…

f) Pihak SPA dapat mengkaji semula isu kegagalan mendapat kredit dalam Bahasa Inggeris SPM, menjadi ukuran untuk melepasi syarat temuduga.Sekiranya perlu, agar dibincangkan semula dengan jabatan-jabatan kerajaan lain, dan melihat pendidikan tertinggi seseorang yang ditemuduga..


Harapan saya agar pihak SPA dapat memberikan respon positif terhadap apa jua aduan atau pandangan daripada kami pelanggan SPA, dan bukannya memberikan andaian dan kritikan tanpa disiasat terlebih dahulu..

Untuk makluman pihak SPA, aduan/usul saya sebelum ini kepada pihak SPA akan saya panjangkan pada laman akhbar utama tidak lama lagi dan juga dibawa kepada badan politik berkenaan respon email negatif daripada pegawai SPA, En. Abdullah Bin Tahir, melalui emailnya pada 28 November 2014 melaluihjlah@spa.gov.my, memandangkan semua aduan/usul saya tidak diberikan jawapan dalam tempoh yang cepat dan diberikan respon negatif...

Sekian, terima kasih,,,
Yang benar,
(MOHD FAIZAL BIN MOKHTAR)
IC NO: 840209-09-5189
Tel no : 017-3784295

Dear Friends, Dont forget to bookmark and submit your offers to social media websites listed here.It will bring more visibility, buzz and fast action to attend your Complaint

Complaint Related To KESERIUSAN PIHAK SOA MENYELESAIAKAN ADUAN PELANGGAN

Comments  :18 days ago by azam    [ Send Maill ]TAJUK ADUAN:

ADUAN INTEGRITI - ADUAN PIHAK SURUHANJAYA PERKHIDMATAN AWAM (SPA) TIDAK TELUS MENJAWAB ADUAN PELANGGAN _______________________________________________________________

AGENSI YANG DIADU:

SURUHANJAYA PERKHIDMATAN AWAM MALAYSIA (SPA)
______________________________________________________________

BUTIRAN ADUAN:

ADUAN PIHAK SPA TIDAK TELUS MENJAWAB ADUAN PELANGGAN

Saya mulakan aduan saya ini dengan lafaz BISMILLAHIRAHMANIRAHIM dan DENGAN NAMA ALLAH..Saya sudah menghantar aduan saya ini kepada pihak SURUHANJAYA PERKHIDMATAN AWAM (SPA) dan pihak Biro Aduan Awam, sehingga sekarang tiada maklumbalas positif, aduan 2014-2018. sangat kecewa dengan pegawai kakitangan kerajaan.Mohon bantuan bahagian Integriti BPA mengambil tindakan tegas kepada pegawai awam yang gagal menjalankan amanah dengan baik.


Sehingga sekarang, saya tidak mendapat makluman berkenaan aduan saya terhadap SPA, adakah SPA melindungi pegawai nya yang bersalah?? Mohon pihak SPA melalui Pengarah aduan tuan arfah dan tuan zainal dapat selesaikan aduan sy pada SPA sejak 2014-2017...dlm website, dimaklumkan org ramai boleh buat aduan mcm2 saluran Dan pihak SPA mencapai audit 100% dlm selesaikan aduan rakyat, tetapi sy kesal sy sbgai pengadu, tidak diberikan response positif..

2 Saya sangat tidak berpuas hati dengan jawapan daripada Pegawai SPA melalui pegawainya tuan abdullah tahir di mana Pegawai SPA ini sangat berat sebelah dan tidak telus dalam menyelesaikan aduan rakyat, pihak SPA hanya membuat kesimpulan sahaja, pihak SPA tiada insentif utk menghubungi pelanggan utk mendapatkan keterangan lanjut, sangat kecewa..Beginikah hasil latihan dan KETELUSAN pihak SPA menyelesaikan aduan awam?

Saya kira anda tidak telus..Mungkin Pegawai SPA tidak akan melayan aduan sama, tetapi bagaimana pihak SPA boleh menutup ADUAN saya ini, saya BERJANJI akan panjangkan kes aduan saya ini kepada Perdana Menteri, Dato Najib Tun Razak dan juga akhbar-akhbar harian..

Mungkin anda ada kuasa, anda gunakan cara tidak telus dan tidak cuba mendengar pandangan pelanggan...


Sampai bilakah pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam mahu mengelak isu pelanggan, adakah anda ambik kira, aduan saya daripada tahun 2014 sehingga sekarang, anda tidak mampu menutup aduan ini sehinggalah anda memberikan jawapan secara ikhlas dan telus, memberikan kepuasan kepada dua2 belah pihak, adakah pihak SPA mahu orang awam seperti saya berterusan menghantar email dan di cc kan pegawai-pegawai jabatan kerajaan yang lain sehingga 10 tahun?

Muhasabah lah dan pikir-pikir lah….

Kehidupan di dunia ini sementara sahaja, anda semua akan meningkat umur, dan anda akan berterusan menerima email ketidakpuasan saya sebagai rakyat dan orang awam…………………………

Di sini saya ingin memberikan maklumbalas dan membangkitkan pandangan Pegawai SPA yang tidak telus iaitu:


1) Jawapan SPA : Kegagalan dalam peperiksaan :- Peperiksaan itu telah dilaksanakan secara “komputerise” dan tiada elemen kemanusiaan seperti mana disangka oleh tuan.

Penjelasan Faizal sebagai orang awam : Sebagai orang awam, bagaimana kami hendak mempercayai tiada elemen kemanusiaan? Bagaimana kami nak tahu pihak SPA tidak mengubah data pelanggan? Sila buktikan dengan jelas, jangan memberikan jawapan tidak berfakta…Saya tahu ia dilaksanakan secara pengkomputeran, saya bukannya budak kampong yang kolot, utk makluman pihak SPA, saya pemegang IJAZAH dan DIPLOMA, dan saya juga pelajar TERBAEK SPM peringkat sekolah negeri PERLIS tahun 2001, pihak SPA, anda tidak boleh menipu kami sebagai orang awam dengan memberi jawapan yang tak berasas, sila buktikan kenyataan anda berkenaan “KETELUSAN PEPERIKSAAN ONLINE”…


2. Jawapan SPA: Tidak dipanggil untuk temuduga :- Tuan didapati tidak melepasi peperiksaan dijalankan secara “komputerise”. Sehubungan dengan itu, tuan tidak dipanggil untuk temuduga.


Penjelasan Faizal sebagai orang awam : Adakah pihak SPA mengetahui cerita sebenar sebalik peperiksaan ini?

Mohon penjelasan drpd pihak SPA mengapa saya tidak dipanggil dalam peperiksaan pada tahun 2015-2016?? Mengapakah kali ini saya dipanggil semula utk peperiksaan online? Sila jawab..

Pihak SPA hanya berat sebelah, tidak tahu pokok pangkal, kemudian mengatakan orang awam seperti saya BERSALAH..

Untuk makluman SPA,,buat pertama kali saya dipanggil
utk PEPERIKSAAN ONLINE setelah hamper 2 tahun iaitu 2015-2016, saya tidak dipanggil mana-mana PEPERIKSAAN atau TEMUDUGA SPA..

Saya percaya ia ada kaitan dengan aduan saya sebelum-sebelum ini, di mana pihak SPA telah melakukan SEKATAN atau BLACKLISTED utk perjawatanan saya dalam kerajaan..

Anda ada kuasa SPA, anda boleh membuat sesuka hati anda, tetapi saya akan menuntut hak saya di AKHIRAT kelak…Anda semua tidak menjalankan AMANAH dengan baik..

Saya percaya mengapa ramai graduan yang tiada pekerjaan tetap dan menganggur, sebab terdapat pegawai-pegawai yang tidak telus dalam kerajaan…

Utk makluman pihak SPA, saya akan berterusan utk hantar email sehingga anda mampu memberikan jawapan yang sgt telus utk aduan awam..


3. Jawapan SPA: Isu Tuan Haji Abdullah bin Tahir :-

SPA berpandangan jawapan yang diberikan oleh Tuan Haji Abdullah bin Tahir adalah secara ikhlas.

Penjelasan Faizal sebagai orang awam : Bolehkan pihak SPA menjelaskan jawapan apa yang diberikan Pegawai SPA sebagai IKHLAS? Sangat kabur pandangan anda..

Memangla pihak SPA mengatakan jawapan itu ikhlas, sebab pihak SPA takut utk mengambil apa-apa tindakan sebab, Tuan Haji Abdullah bin Tahir merupakan salah seorang Lembaga Pengarah dalam SPA, siapa yang berani mengambil tindakan wlupun bagaimana teruknya seorang pegawainya,,,

Adakah jawapan-jawapan daripada Pegawai SPA ini boleh dianggap ikhlas:-


a) Pegawai SPA, TUAN HJ ABDULLAH BIN TAHIR menyangkal aduan awam sebagai :pertanyaan/aduan yg tidak profesioanal dan mempunyai unsur buruk sangka..

b) Pegawai SPA, TUAN HJ ABDULLAH BIN TAHIR menganggap pengadu sebagai "menjaja" dan menuduh pelanggan sebagai aduan menggunakan nafsu ammarah, sedangkan dengan Nama Allah, saya membuat aduan ini dgn hati terbuka dan dgn sifat keimanana dan pengalaman yg ada..

c) Pegawai SPA, TUAN HJ ABDULLAH BIN TAHIR menganggap aduan pelanggan sebagai "isu lapok" seolah-olah orang awam seperti saya tiada hak utk utk membuat aduan dan saya yakin beliau takut utk menjawab aduan lagi.

Tepuk dada, Tanya lah iman..adakah ikhlas penyataan ini? Mungkin pihak Biro mahupun pihak SPA boleh menyokong penyataan di dunia ini, tetapi tidak di akhirat kelak?

Ingat dunia adalah sementara sahaja, pangkat kedudukan
boleh ditarik bila-bila masa sahaja oleh Allah s.w.t, ingat satu perkara HABLUMINALLAH dan HABLUMINANNAS, saya akan menuntut amanah ini di akhirat kelak…

Keputusan yang diambil oleh pihak SPA dengan mengatakan kes ini telah selesai Saya beranggapan SPA langsung tidak berbincang dengan pengadu sebaliknya pihak tuan puan membuat keputusan berat sebelah dan tidak telus..Harapan saya agar pihak SPA dapat menyiasat aduan saya ini secara telus..


Harapan saya agar pihak SPA tidak lari dari isu pelanggan dan menjawab aduan pelanggan dengan professional…Dan dapat memperbaiki segala kelemahan yang ada dan pihak SPA dapat memberikan penjelasan secara bertulis.. saya bangkitkan agar kredibiliti sektor kerajaan terus terjaga dulu, kini dan selama lamanya


Di sini saya memohon maaf sekiranya apa apa yang saya tulis ini menyinggung mana mana pihak


Sekian terima kasih
Yang Benar

faizal


MOHD FAIZAL BIN MOKHTAR
Ic No 840209 09 5189
Tel No 017 3784295
From: faizal

Post Your Comment :

Name

required, use real name

Email

required, will not be published

Website Address

optional, will not be published

Your attitude towards Complaint

Agree Neutral Disagree

Confirmation Code